E-õpik kui pitsa küpsetamine

Tihtipeale on nii, et rääkides keerulisematest ning innovaatilistest visioonidest hariduses vajame metafoore, et end mõistetavaks teha. Ühel paljudest Learnmix projekti koosolekutest võtsime ette ajurünnaku, et leida see kõige sobivam metafoor elust enesest näitamaks meie arusaama tuleviku e-õpikust. Meie ajurünnaku tulemusena sündis mitu sobivat elulist metafoori, aga kuidas oleks pitsa küpsetamisega?

Kujuta ette olukorda, kus sa soovid küpsetada pitsat. Sul ei ole just soov kõike ise otsast lõpuni teha nagu näiteks hakata kokku segama sobilikku tainast. Sa lähed poodi, ostad taigna, mis on juba sinu jaoks valmis tehtud. Sul on ainult vaja pitsa lahti rullida, pannile panna ning leida sobiv kate sellele. Kas ei tule tuttav ette olukord, kus sa lähed restorani ning vaatad pitsa valikut ning iga pitsa juures sooviksid natuke midagi muuta? Lisada näiteks rohkem juustu või segada kokku ebaharilik pitsakate…

Tulles tagasi oma pitsa tegemise juurde, siis nüüd tegelikult alles kõige huvitavam tegevus algab. Sul on olemas tainas ning sa võid oma pitsa peale panna mida iganes ning mis kogustes soovid. Sa saad olla loov, katsetada, proovida, otsida… võib-olla leida internetist ideid, uurida kokaraamatuid, et mõista, kas kõik lisandid sinu pitsal tuleb panna üheaegselt või on targem pitsat mõne lisandiga enne küpsetada kui lisada teised. Kõige tähtsam on see, et see on just sinu pitsa, sinu moodi, sinu nägemusega.

pizza

Foto: Dario Alvarez https://www.flickr.com/photos/darioalvarez/5543591029/

See ei pruugi esimesel korral välja tulla kõige maitsvam ja õnnestunum, aga suure tõenäosusega sa õppisid oma eksperimendist väga palju, mida järgmine korda paremini teha.

Kas ei ole see tõeline õppimise protsess? Sul on professionaali poolt valmistatud tainas, mis on kellegi poolt juba hinnatud, kvaliteetne… ja sinul on nüüd võimalus oma teadmisi selle põhja peale ehitama hakata ning tulemus on unikaalne…

Comments are closed.

Post Navigation